Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία στη λίστα με τις πλέον θορυβώδεις της Ευρώπης!!!

Πέντε πόλεις με τα ντεσιμπέλ στο κόκκινο

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία στη λίστα με τις πλέον θορυβώδεις της Ευρώπης.

Τρίτη, 07.08.07

Ο ι σκύλοι γαβγίζουν μόνο 10 λεπτά τη μέρα. Τα καμπανάκια των παγωτατζήδων δεν χτυπούν πια. Το κούρεμα του γκαζόν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι γερανοί «σηκώνουν» τα αυτοκίνητα όταν ο συναγερμός τους χτυπάει πάνω από τρία λεπτά. Οχι, δεν πρόκειται για χολιγουντιανή παραγωγή με θέμα την ηχορύπανση αλλά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και τιμωρούν με αστρονομικά πρόστιμα τους παραβάτες. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, οι κάτοικοι της «πόλης που ποτέ δεν κοιμάται» δεν αντέχουν άλλο το θόρυβο.

Οπως, βέβαια, και όλος ο κόσμος στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 140 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες συμβιώνουν με ανυπόφορους θορύβους και άλλα 110 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και στον ύπνο τους, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία συγκαταλέγονται στις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης, ενώ η Αθήνα είναι φυσικά ο «μεγάλος ασθενής» της ηχορύπανσης, με το 60% των κατοίκων της να υποφέρει από το μηχανολογικό, κυκλοφοριακό και αστικό θόρυβο. Με όριο κινδύνου τα 70 ντεσιμπέλ, τρία εκατομμύρια κάτοικοι του Λεκανοπεδίου εκτίθενται σε θορύβους έντασης 75 ντεσιμπέλ κατά μέσο όρο, ενώ στα κεντρικότερα σημεία ο θόρυβος ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ.

Οι μετρήσεις αναδεικνύουν φυσικά ως βασική πηγή του αστικού θορύβου την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων και ειδικά των δικύκλων. Υπολογίζεται πως το 5% των αυτοκινήτων και το 40% των δικύκλων που κυκλοφορούν στην Αττική εκπέμπουν στάθμες θορύβου υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο 83 ευρώ και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας στα οχήματα χωρίς σιγαστήρα στην εξάτμιση και πρόστιμο 17 ευρώ σε κάθε άσκοπη χρήση των ηχητικών προειδοποιήσεων, κοινώς της κόρνας.

Τροχαία - ΥΠΕΧΩΔΕ
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Στέφανος Μανιάς, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), «οι κύριοι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, δηλαδή η Τροχαία και το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις όσο συχνά πρέπει. Η ηχορύπανση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Αθήνα, σημαντικότερο ακόμη και από την ατμοσφαιρική ρύπανση», συνεχίζει. «Εκτός από τα αυτοκίνητα και τα δημόσια έργα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μηχανάκια. Στο ΕΜΠ δεχόμαστε συνεχώς καταγγελίες από απελπισμένους πολίτες, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ ένας άνθρωπος που έχει να πάει στη δουλειά του στις 7 το πρωί. Δεν έχω δει ποτέ την Τροχαία να σταματάει μηχανάκι για την ηχορύπανση ούτε να κάνει μετρήσεις. Το ίδιο πρόβλημα δεν ισχύει μόνο για την Αθήνα, αλλά και για τα νησιά. Η ηχορύπανση από τις μοτοσικλέτες βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό».

Κι ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν ότι θα ενεργοποιούσε τη Δημοτική Αστυνομία σε ζητήματα ηχορύπανσης, σήμερα οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων επιμένουν πως το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία και το Υγειονομικό, αφού αυτές οι Αρχές κάνουν και τις απαραίτητες μετρήσεις. Οπως λέει ο κ. Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας, «δέχεται και ο δήμος πολλά παράπονα για τον υπερβολικό θόρυβο αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μη δίνει παρατάσεις για άδεια μουσικής στα εστιατόρια, στα καφέ και τα μπαρ πέραν της 11ης βραδινής ώρας». Ελέγχους πάντως διενεργεί και η Νομαρχία. Πρόσφατα, με εντολή του νομάρχη έγινε έλεγχος στου... Ψυρρή μετά από καταγγελίες και εντοπίστηκαν τουλάχιστον δέκα καταστήματα με προβλήματα στην περιοχή.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Τον περασμένο Ιούνιο το διοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας επέβαλε πρόστιμο 80.000 ευρώ στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου για ηχορύπανση, έπειτα από αγωγή οκτώ περιοίκων που ενοχλούνταν από τις παιδικές φωνές και τη σφυρίχτρα του γυμναστή. Η σχολική επιτροπή καλείται τώρα να πληρώσει το πρόστιμο και να τοποθετήσει ηχοπετάσματα στην αυλή του σχολείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μιας χώρας είναι τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της. Και είναι γεγονός ότι οι Ελληνες είμαστε πολύ… θορυβώδεις. Ας ελπίσουμε ότι έχουν δίκιο κάποιοι επιστήμονες από τη Σκοτία, οι οποίοι εκτιμούν ότι την επόμενη 20ετία θα δημιουργήσουν «ζώνες ησυχίας» στις πόλεις, ενώ ύστερα από 30 χρόνια, κάθε γραφείο (κάθε επιχείρησης) θα «ηχομονώνεται» με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΖΟΥΜΑ
Ελεύθερος Τύπος

5 σχόλια:

Θοδωρής είπε...

Πολύ σημαντικά τα όσα σημειώνονται για την ηχορύπανση, όμως δεν βρήκα τίποτε για τους πλανόδιους με τα μεγάφωνα, μια δραστηριότητα που απαγορεύεται από το Νόμο και που έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα.
Οι άλλοτε λίγοι παλιατζήδες έχουν γίνει χιλιάδες και όσο δεν ελέγχονται πολλαπλασιάζονται. Η ισχύς των μεγαφώνων έχει αυξηθεί δραματικά. Στο Παλιό Φάληρο όπου μένουμε είναι δυνατό να ακούγονται ταυτόχρονα μέχρι και έξι μεγάφωνα καθώς η έντασή τους καλύπτει μέχρι και οκτώ οικοδομικά τετράγωνα.
Υποφέρουμε και γι αυτό στήσαμε το antilalos123.blogspot.com προκειμένου να επικοινωνήσουμε με ομοιοπαθείς.
Ασφαλώς όπως λες και πρέπει να παλέψουμε μόνοι μας.
Ας οργανωθούμε!

Theo είπε...

Θα με ενδιέφεραν και εμένα πολύ περισσότερες πληροφορίες στο νομικό πλαίσιο για το εν λόγω θέμα, καθώς η κατάσταση με τα μεγάφωνα των διαφόρων πλανόδιων παλιατζήδων, μανάβηδων, εμπόρων χώματος κλπ. αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ούτε να μας ορίζουν εγερτήριο Σάββατα και Κυριακές. Πιστεύω ότι το φαινόμενο πρέπει να εξαλειφθεί *πλήρως* και για αυτό θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να μμπορέσω να προσφύγω νομικά για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα κι απο μενα...σαν μια οαση το μπλογκ σας...νοιωθω σ αυτην τη χωρα οτι μονο εγω ειμαι περιεργη και ιδιοτροπη.Εχουν αναποδογυρισει ολα και προκειμενου ο καθενας να κανει ο,τι θελει καταπατα την ησυχια του αλλου.Μενω Θεσσαλονικη και στην γειτονια μας περνουν καθημερινα τουλαχιστον 5-6 παλιατζηδες με τα μεγαφωνα υπερβολικα δυνατα.Τα σ-κ δε η κατασταση ειναι ανυποφορη και τις γιορτες.Πηγα στην δημ.αστυνομια και μου ειπαν πως ειναι θεμα τροχαιας. δεν τολμω να παω εκει γιατι ξερω πως ενα χελιδονι δεν φερνει την ανοιξη....να βρω αλλους που υποφερουν....ευκολο και δυσκολο.αλλοι εχουν συνηθισει,αλλοι λενε το κλασσικο δε βαριεσαι....δεν εντεχω παιδια με τοσο θορυβο γενικα....εχω ζησει εξωτερικο και εδω τρελλαινομαι...και το χειροτερο¨δεν βρισκω ακρη,δεν ξερω που ν απευθυνθω....θα ηθελα να μαθω περισσοτερα για το τι μπορω να κανω.Κλονιζεται η ψυχ.μας υγεια και οι ανωμαλοι εκει εξω μας θεωρουν ψυχακηδες....απαραδεκτο να μην μπορεις να ησυχασεις μεσα στο ιδιο σου το σπιτι....

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλω ενημερωστε με για το πως μπορω να αντιμετωπισω γειτονα ενοικο της πολυκατοικιας μου που παιζει διαρκως τερμα μουσικη με απτελεσμα να μην μπορω να εργαστω η να χαλαρωσω στο σπιτι μου. Η απαντηση του στις παρατηρησεις ειναι οτι δεν παιζει σε ωρες κοινης ησυχιας.

trlover2007 είπε...

Φαντασθείτε να κατοικείτε κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Πολύ κοντά. Nα ακούτε, έντονα, τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα που κινούνται σε αυτόν, να αντιμετωπίζετε την εκπομπή των καυσαερίων, να βλέπετε από το υπνοδωμάτιό σας τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων αλλά και τον ίδιο τον φωτισμό του δρόμου. Προσθέστε, τώρα, ότι ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος αποτελεί συνέχεια μιας εκ των δύο βασικών εθνικών οδών της χώρας και υπολογίστε ότι θα χρησιμοποιείται, σε ημερήσια βάση, από τουλάχιστον 200.000 αυτοκίνητα ανά κατεύθυνση. Aναρωτηθείτε, τέλος, εάν θα δεχόσασταν να κατοικήσετε σε ένα διαμέρισμα δίπλα στον δρόμο αυτό, ακόμα και εάν σας το χάριζαν. Tο παραπάνω δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Eίναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της Ανακασας και όχι μόνο που εχουν την ατυχία να έχουν σπίτια ακριβώς δίπλα στον Kηφισό.

- Hχορρύπανση. Είναι πολύ άσχημο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας κλεισμένα μεσα στο σπίτι και για δροσιά να έχουμε τα μηχανήματα ψυξης.
- Aτμοσφαιρική ρύπανση. H προφανής επίδραση των εκατοντάδων χιλιάδων διερχόμενων αυτοκινήτων δεν αμφισβητείται.